Barion Pixel

Harap, mar, húz – bemutatjuk az új Bulldog 250 kg-os horgászmágnest

horgászmágnes szövegközi 1

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen azzal foglalkozunk, amit imádunk csinálni. Bármennyire is nyálasan, marketing-szagúan hangozhat, mégis: ez a szerelem visz minket előre, és hajt a megújulás felé.

Ennek a mágneshorgászattal kötött vadházasságnak a legújabb gyermeke (vagy inkább fenevada – de majd ti eldöntitek) a Bulldog névre hallgató horgászmágnes.  Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy kicsi a bors, de erős – na, ez a 250 kg-os teherbírású mágnesre hatványozottan igaz; ahogy azt majd a lelkes mágneshorgász-társunk, Gyula élménybeszámolójából ti is megtudhatjátok. 

“A vonzás törvénye”

Amit érdemes tudni az új mágnesünkről, hogy 60 mm átmérőjű, közepes súlyú, így könnyen merül. Külön érdekessége, hogy tömör neodímium maggal rendelkezik.  Ez azért fontos, mert a horgászmágnes nincs megfúrva, és az egész felülete tapad (nem csak a széleken), így gyakorlatilag magához vonzza a fémtárgyakat. Annyira, hogy, egy kis ügyességgel, még az iszapba tapadt, a múlt alá temetett kincseket is ki lehet vadászni. Ráadásul a Bulldog átment a híres-neves “bicska-teszten” is: a penge hegyét a mágneshez érintve is megtartotta az eszközt – ez pedig azért elég nagy szó.

horgászmágnes szövegközi 1

Tartósság és tapadóerő

Egy horgászmágnes esetében két nagyon fontos dolgot kell figyelembe venni: hogy mennyire tartós a termék, és milyen a tapadóereje.  A termék tartósságát persze nagyon sok minden befolyásolja: mennyit használod, előszeretettel dobálod-e a kövekre, mennyire tartod karban stb – így ez elég relatív fogalom. Ahogy majd lejjebb a tesztet olvashatod, 4 hét alatt is meg lehet gyötörni egy mágnest, ha kellően kemény a kiképzés.

A tapadóerő – bár sokan ezt hiszik – mégsem egy egzakt dolog. Hiszen logikusan azt gondolhatnád, hogy minél nagyobb tartóerő, annál jobb. Viszont nem törvényszerű, hogy egy 400 kg-os horgászmágnes jobb tapadóerővel is rendelkezik, mint akár egy 250 kg-os. 

Hogy miért nem?

Tegyük fel, hogy van egy 100 G-s, és egy 200 G-s erősségű hűtőmágnesed. Ha rátapasztod őket a hűtőre, egyértelmű, hogy a 200 G-s az erősebb, hiszen érzi az ember. Viszont, ha a 200 G-s mágnest belebugyolálod egy háromrétegű, jó vastag papírzsebkendőre, akkor már szinte biztos, hogy a 100 G-s lesz erősebb. 

Valahogy így lehet talán a legjobban elképzelni a tömör neodímium maggal rendelkező mágnest – amilyen az új Bulldog is.

horgászmágnes szövegközi 2

Jó-jó, de milyen volt a horgászmágnes kiképzés? 

A teszt során horgásztársunk 4 hétig nyüstölte a Bulldogot, gyakorlatilag mindenhol: 

 • nagy sodrású folyó partján, 
 • alacsony vízállású, iszapos folyóban,
 • sekély vizű patakban, 
 • bazalt kövekkel teletűzdelt partszakaszon, 
 • hídról dobálva, 
 • tavon stégről “töcsizve”. 

És az eredmény?

Nagyjából 1000 dobás után sem kopott le a Meknetis felirat. (Tudom-tudom, nem ez a fő szempont de azért na – mégiscsak fontos, hogy ott virítson).  A felszíni karcokat leszámítva a mágnesen nem voltak komolyabb külsérelmi nyomok, így mondhatni “megúszta” a kemény kiképzést.  

Nem csak a szélén tapad, hanem a teljes mágnesfelület, sőt a bilincs is. (Maga a bilincs egyébként mindvégig nagyon jól tartott, és nem kellett meghúzni sem – a környékén lettek csak itt-ott apróbb rozsdafoltok.) Éppen jó a súlyelosztása, könnyen elmerül, viszont a használata nem fárasztó több órás mágneshorgászat után sem.

horgászmágnes szövegközi 3

A folyóból kihúzva sem akadt el, nagyon jó volt a húzása, és a mélyen megbúvó tárgyakat is simán ki lehetett emelni. Tesztelőnk, Gyula például direkt olyan helyeket választott, ahol már vagy ezerszer járt, és a mágneshorgász-társak szinte biztosak voltak benne, hogy semmit sem talál. 

Ehhez képest olyan kincsekre bukkant, hogy még maga is meglepődött. 

“Az igazi kincskereső”

A 4 hetes turnus alatt olyan tárgyak akadtak horogra, mint például: 

 • rádiós magnó
 • bicska
 • nyaklánc
 • páraelszívó
 • tévé kijelző
 • keverőtárcsás mosógép
 • babakocsi 

A sort még hosszasan folytathatnánk, de inkább beszéljenek magukért a képek. 

Amikor Gyulát megkértük, hogy tőszavakban foglalja össze a tapasztalatai, a következőket emelte ki:

“A horgászmágnes nagyon jól kezelhető, szép, és dizájnos, ugyanakkor szuper tapadó erővel rendelkezik. Más kávéház, vagyis teljesen más élményt nyújt, mint az eddigi mágnesek.”

Érdekes Történetek

Ubi mágneshorgászat (1)
Interjú Jung László “Ubival” a mágneshorgászatról

Jung László, alias Ubi a TripMania YouTube-csatornájával lett ismert, több tízezer feliratkozója van. Imád BMX-ezni és különböző járgányokat építeni, de ami számunkra talán relevánsabb, hogy nagy mágneshorgász hírében is áll.