Barion Pixel

Mágneshorgászat vs. fémdetekor – beszéljünk a jogi háttérről

mágneshorgászat illegális 2

Tartja ugye a mondás, hogy “a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól” – ez pedig ebben az esetben fokozottan igaz.

Van, aki kalandvágyból, van aki a kincsvadász jellege miatt kezdi el a mágneshorgászatot. Mivel már nagyságrendileg 15.000-en űzzük itthon ezt a sportot, úgy gondoltuk, hogy érdemes szót ejteni a mágneshorgászat törvényi hátteréről is, összehasonlítva a fémdetektorral való kincskereséssel.

Ez a két hobbi ugyanis (látszólag) nagyon hasonlít egymáshoz. Laikus szemeknek nagyjából annyi lehet a különbség, hogy az egyiket szárazföldön, a másikat pedig vízparton végzik – azonban ennél picit bonyolultabb a helyzet. 

Épp ezért a cikkünkben röviden górcső alá vesszük a fémdetektoros kincskeresést, és összehasonlítjuk a mágneshorgászattal, illetve annak törvényi hátterével. Lehet, hogy ez elsőre nem tűnik túl izgalmas témának… Azonban ha szeretnéd elkezdeni bármelyik fent említett hobbit, elengedhetetlen, hogy megismerd a jogszabályokat, máskülönben kemény büntetésekre, sőt akár börtönre is számíthatsz. 

Mi kell a mágneshorgászathoz, és a fémdetektoros kincsvadászathoz?

mágneshorgászat illegális 1

A mágneshorgászathoz tulajdonképpen nincs szükség nagy beruházásra.  Egy mágneshorgász szettet már 10-20 ezer forintért is megvásárolhatsz, hiszen nem kell hozzá más, mint:

  • egy mágnes,
  • egy erős, polipropilénből készült kötél,
  • egy karabiner,
  • és gyűrűs csavar,
  • egy menetrögzítő,
  • illetve egy kötélszív.

Persze lehet hozzá olyan extrákat is vásárolni, mint a ruházati-, vagy egyéb kiegészítők (vödrök, kaparók, stb.), de ezeket most kihagyhatjuk, hiszen alapvetően a horgászathoz ennyi is elég. A mágneshorgászat nem engedélyköteles, mivel elsődlegesen szemétszedésnek minősül, és csak másodsorban kincskeresésnek.

Jelenleg nagyjából 5000 főre tehető azok száma, akik fémdetektoros kincskereséssel foglalkoznak. Ehhez tulajdonképpen magára a fémdetektorra van szükség, aminek az ára 25.000 forinttól indul, a határ pedig a csillagos ég. 2015-től  a kulturális örökségvédelemről szóló törvény szerint fémdetektoros keresést legálisan az végezhet, aki:

  • A régészeti lelőhelyen engedéllyel rendelkezik
  • Múzeumi-, vagy régészeti munkatárssal dolgozik együtt
  • Rendelkezik a szükséges hatósági engedéllyel

A fémdetektoros kincskeresés tehát engedélyköteles tevékenység. Ezt az engedélyt egyébként a területileg illetékes járási hivatal építésügyi-, és örökségvédelmi osztályától lehet igényelni.

A bejárni kívánt terület jogviszonyai

A mágneshorgászat esetében a legfőbb, amit tisztázni kell, az a bejárni kívánt terület jogviszonya. Nagyon sok tó ugyanis horgászegyesülethez tartozik. Ha pedig épp egy ilyen helyen szeretnénk mágnes horgászni, oda bizony írásos engedély kell. Viszont ha nem magán-, vagy természetvédelmi területen akarunk horgászni, akkor nem szükséges engedély. 

Mi számít illegális kincsvadászatnak?

Azzal talán nem mondunk semmi újat, hogy illegálisnak minősül minden, amire nincs nincs engedélyünk. Itt elsősorban azt fontos megérteni, hogy ha jogszerűen akarunk eljárni, akkor a régészeti leleteket az illetékes múzeumoknak vagyunk kötelesek szolgáltatni, a talált tárgyakat pedig vissza kell juttatni a jogos tulajdonosához.

Tehát, ha találsz egy római kori pénzérmét, akár mágneshorgászat, akár fémdetektoros kincskeresés közben, és azt “elteszed emlékbe”, akkor ez már illegális kincsvadászatnak minősül.

mágneshorgászat illegális 2

Mi történik, ha nem adjuk le a talált tárgyakat?

Ha a megtalálástól számított 8 napon belül nem adjuk le a talált tárgyakat, akkor 1 év szabadságvesztésre büntethetnek minket. Lőfegyver, széf esetén pedig – amik bűncselekményre utaló jelek, bizonyítékok lehetnek – ha nem adjuk le őket, az börtönbüntetéssel jár. Mivel ilyenkor fegyverrel való visszaéléssel is megvádolhatnak minket.

De miért is akkora probléma az illegális kincsvadászat? 

Mind a mai napig rengeteg legenda, megoldatlan rejtély színesíti a magyar történelmet. Így bizony könnyen előfordulhat, hogy épp egy illegális kincsvadász fogása segítene feloldani ezt a gordiuszi csomót. 

Az 1711 bizony fontos évszám

Érdemes megjegyezni a fenti évszámot, ugyanis ami 1711 előtt került a lelőhelyre, azt kötelességünk leadni, hiszen a magyar állam tulajdona, ez a fémdetektorral való keresésre, és a mágneshorgászatra is egyaránt érvényes. Ami 1711 után került a földbe, akkor a tulajdonosnak, örökösnek vagy a leszármazottnak kell szolgáltatni – már ha megtaláljuk, és jelentkezik érte.

A kincstalálásra vonatkozó pontos jogszabály így szól:

“Ha valaki olyan értékes dolgot talált, amelyet ismeretlen személyek elrejtettek, vagy amelynek tulajdonjoga egyébként feledésbe ment, köteles azt az államnak felajánlani. Ha az állam a dologra nem tart igényt, annak tulajdonát a találó szerzi meg; ellenkező esetben a találó a dolog értékéhez mérten megfelelő díjra jogosult. Ha a talált tárgy a védett kulturális javak körébe tartozik, annak tulajdonjoga az államot illeti meg.“

mágneshorgászat illegális 3

Mikor lehet a miénk a talált tárgy?

Ebben az esetben Ptk. 2013. évi V. törvény 5:54-5:64. § az irányadó.

Tehát, amennyiben a jogos tulajdonos 1 éven belül nem jelentkezik, akkor igényt tarthatunk a talált tárgyra, erről pedig hatósági igazolást is kapunk. Kivéve, ha valami “nagyon izgalmasra”, például II. világháborús fegyverre, bombára, lőszerre bukkanunk. Ebben az esetben ugyanis értesíteni kell a 112-es, központi segélyhívó számot.

Megjegyzés: részletes információkért egyébként érdemes meglátogatni a kormányablak weboldalát.

Persze előfordulhat (az esetek 90%-ában), hogy olyan fémhulladékot, például konzervdobozt, törött horgászbotot, hasonlókat fogsz, amire nem tartasz igény. Ilyenkor felmerülhet a kérdés:

Mi legyen a hulladék sorsa?

Mivel, ahogy említettük, a mágneshorgászat jogilag szemétszedésnek minősül, így a szemetet ki kell dobni a legközelebbi kukába, vagy el kell szállítani a hulladéklerakóba. Ez nem csak törvényi szempontból fontos, hanem etikailag is ez a helyes. Ha a mágnes horgász ugyanis szemetet hagy maga után, akkor – egyébként teljesen jogosan – átminősíthetik a hobbit kincskereséssé, és ebben a helyzetben bizony már lehet, hogy engedélyköteles lesz.

Egyébként sem szép dolog szemetelni – mágenshorgászként pedig pláne nem. Úgyhogy tényleg: vigyétek el a szemetet a kukáig. Mindenki boldog lesz tőle: a halőr, a horgász, a természet és a lelked is megnyugszik.

Összegzés

Összességében tehát, a képzeletbeli versenyben a mágneshorgászatot tudjuk kihozni győztesen. Hiszen ehhez a hobbihoz nem kell külön engedély, szemben fémdetektoros pásztázáshoz, ami már jóval bonyolultabb. 

Ha te is szeretnéd megismerni, a mi történetünk hogyan kezdődött a mágneshorgászattal, akkor katt ide. Amennyiben pedig a mágneshorgász felszereléseket között néznél szét, kattints a webshopunkra.

Érdekes Történetek

Ubi mágneshorgászat (1)
Interjú Jung László “Ubival” a mágneshorgászatról

Jung László, alias Ubi a TripMania YouTube-csatornájával lett ismert, több tízezer feliratkozója van. Imád BMX-ezni és különböző járgányokat építeni, de ami számunkra talán relevánsabb, hogy nagy mágneshorgász hírében is áll.