Barion Pixel
Ft
0

Kosár

0
Subtotal: Ft
Nincs termék a kosárban.

Mi is az a mágneshorgászat?

mágneshorgászat_1

Ahogyan az egy ilyen típusú webshopnál lenni szokott, a Meknetis mágneshorgászat is egy szerelemprojektből nőtte ki magát. 

Alapvetően szeretünk túrázni, és imádjuk a vízpartokat is. Egy relatíve unalmas délutánon, még az előző munkahelyünkön YouTube-os videókat nézegettünk az egyik jó barátommal, amikor megakadt a szemünk a mágneshorgászaton. Jó mókának tűnt, és a YouTube-algoritmusa is tette a dolgát – úgyhogy egyre inkább magába szippantott a téma. Így hát elhatároztuk, hogy mi is kipróbáljuk, milyen is ez a mágneshorgászat. 

És itt ütköztünk az első falba…

A (nehéz) kezdetek

Először persze felszerelésre volt szükségünk, úgyhogy beírtuk a Googlebe a “mágneshorgászat” kulcsszót. Nem igazán “akadt horogra” semmi: egészen konkrétan nulla találatot kaptunk. Ezután egy hosszú-hosszú kutakodás vette kezdetét, ahol bejártuk az internet legmélyebb bugyrait – de csak nem találtuk meg azt, amit szerettünk volna. 

Végül nagy nehezen találtunk egy külföldi webshopot, ahol találtunk egy – a mágneshorgászathoz nélkülözhetetlen – neodímium mágnest, egészen pontosan egy 80 kg-os tartóerővel rendelkező darabot, pluszban pedig beszereztünk hozzá egy szemes csavart.

Mielőtt belevetnénk magunkat a kalandokba, álljunk meg egy pillanatra. Hiszen, ha először olvasol a mágneshorgászatról, valószínűleg halvány lila gőzöd sincs arról, hogy mi fán is terem a neodímium. 

Mit érdemes tudni a neodímium mágnesekről?

Most nem untatnálak téged az olyan kémiai részletekkel, mint hogy a neodímium vegyjele Nd, vagy hogy ez alapvetően egy lantanoida ritkaföldfém. Amit érdemes róla tudni – és valószínűleg sokkal izgalmasabb is, hogy ez a legnagyobb erejű mágnes a világon.

Nem csak a mágneshorgászatban használják, hanem:

  • az audio berendezések gyártásához,
  • a mágneses rezonancia képalkotáshoz,
  • a nagyobb rakományok emeléséhez,
  • a lézerek készítéséhez, 
  • a vasútiparban, 
  • és az autóiparban is.
mágneshorgászat_2

Érdekes, hogy a neodímium esetében a “Made in China” feliratot olvasva az ember nem húzza a száját, ugyanis az anyag igencsak nagy hányadát Kínában bányásszák. Itt található meg ugyanis a legjobb, legtisztább minőségben.

Most, hogy megismerted picit közelebbről is a neodímium mágnest, térjünk is vissza a mágneshorgászatra, és definiáljuk magát, a fogalmat.

Mi is az a mágneshorgászat? 

A mágneshorgászat tulajdonképpen nem sokban különbözik a hagyományos horgászattól – azzal a különbséggel, hogy itt nem halakra vadászunk, hanem különféle “kincsekre”. Ez persze nem azt jelenti, hogy 100 kilós aranyrudakat húzunk ki a vízből, és úgy élünk, mint Dagobert bácsi. 

A fent is említett neodímium mágneseket dobjuk a vízbe, ami egy erősebb, polipropilén kötélhez van hozzáerősítve egy ún. gyűrűs csavar segítségével. A mágnesek különböző teherbírással rendelkeznek, amelyekkel azonos tömegű tárgyakat emelhetünk ki a vízből. Ezeket a tartóerőket egyébként feltüntetjük a mágneshorgász webshopunkban is.

Megjegyzés: ha kíváncsi vagy arra, milyen mágnest érdemes választani, akkor érdemes elolvasnod a vonatkozó cikkünket a témával kapcsolatban.

mágneshorgászat_3

És hogy miket lehet találni? Meglehetősen érdekes dolgokat… Előfordult már, hogy:

Persze nem mindig ekkora a fogás, sokkal gyakoribb, hogy csak egy árva konzervdoboz akad horogra vagy egy horgászháló. Azonban a lényeg nem is a “kincsvadászat” (ez jogilag egyébként nem minősül annak, ezért is tettem idézőjelbe  – de erről majd egy másik posztban mesélek), hanem a KALAND és az IZGALOM. 

Hiszen soha nem tudhatod, mi akad a horogra: lehet, hogy egy II. világháborús relikviát találsz, de az is előfordulhat, hogy csak egy rozsdás szeget…

Hogyan kell mágneshorgászni?

Erről már bővebben is írtunk az egyik blogcikkünkben, annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy teljesen máshogy kell horgászni egy folyó partján, egy stégen és egy hídon – de a technika alapja ugyanaz a “mártogatós” horgászat.  

Persze ez így totál egyszerűen hangzik, a megfelelő technika elsajátítása azonban évekbe telik – tudom, mert én is a saját bőrömön tapasztaltam meg. Ha ez a horgásztechnika kellőképpen kifejlődik, akkor már érzed, hogy ha finoman játszol a kötéllel, és az iszapban megmozdul valami, akkor mire is számíthatsz.

A “hegy nem megy Mohamedhez, ezért Mohamed megy a hegyhez” technikát kell alkalmazni, hiszen  ritkán úsznak feléd széfek, vagy motorbiciklik a víz alatt – tehát neked kell felkutatnod őket.

mágneshorgászat_5

Miért jó ez az egész “mágneshorgászósdi”? 

Mivel alapjáraton szeretünk mozogni és túrázni, így mindenképp olyan hobbit kerestünk, ami kapcsolódik a természethez, és a folyópartokhoz. Viszont az egy helyben üldögélős horgászat nem a mi asztalunk – így kötöttünk ki tulajdonképpen a mágneshorgászatnál. 

#1 Izgalmas

Ahogy már feljebb is pedzegettük a témát, tulajdonképpen a mágneshorgászat olyan, mintha minden nap karácsony lenne: soha sem tudod, mit fogsz ki, és milyen új kincsekkel térsz haza. 

#2 Mozgalmas

Már maga az utazás is kielégíti az ember kalandvágyát, pedig az igazi móka csak ezután kezdődik. Előkészülni a horgászatra, megtalálni a megfelelő helyet (legyen az stég vagy híd – bár a terepet már jó előre érdemes felmérni például Google Mapsen), majd vándorolni A-ból B pontba… Mondanom sem kell, hogy a nap végére rendesen leszívja az embert.

#3 Megismered az ország “rejtett kincseit” 

A szó szoros és átvitt értelmében is. Hiszen egyrészt mágneshorgászat közben olyan helyeket keresel fel Magyarországon, ahol nagy valószínűség szerint előtte nem jártál. És hidd el, ebben a kis országban rengeteg ámulatba ejtő település van.  Másrészt pedig a folyóba, tóba rejtett/ejtett/dobott kincseket fedezel majd fel. 

#4 Olyan témák kezdenek el érdekelni, mint a történelem 

Alapvetően rengeteg második világháborús tárgy hever a hazai vizek mélyén, ami csak arra vár, hogy kihorgásszák. Ahhoz azonban, hogy ezeket megtaláld alapos kutatás szükséges: utánajársz, hogy hol voltak hevesebb csaták, megismered a helyi sajátosságokat, legendákat, elbeszélgetsz a faluban, kisvárosokban található “nagy öregekkel”. 

Majd egy idő után azon veszed észre magad, hogy fejből fújod a fontosabb évszámokat, csaták helyszíneit satöbbi. A mágneshorgászat tehát észrevétlenül kitágítja az érdeklődési körödet, az intellektuális horizontodat. 

#5 Egy közösséghez tartozhatsz

Mivel alapvetően ez egy csoportos tevékenység, rengeteg új ismerősre, barátra tehetsz szert, és biztos, hogy egyetlen hétvégén sem fogsz unatkozni. Persze, ha arra vágynál, nyugodtan bepattanhatsz a kocsiba egyedül is, és meglátogathatod bármelyik mágneshorgász helyet.

mágneshorgászat_4

A mágneshorgászat kialakulása Magyarországon – avagy kanyarodjunk vissza a kezdetekhez

Mivel a kezdetek kezdetén – most újra 2016-ban járunk – konkrétan nulla mágneshorgász webshop volt itthon, így úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egyet. Szerencsére sikerült megtalálni azokat a külföldi partnereket, ahonnan olyan minőségű mágneseket és kiegészítőket sikerült beszerezni, amelyek jól illenek a maximalizmusunkhoz. 

Videóinkkal és cikkeinkkel is igyekszünk népszerűsíteni a hobbit (btw. ha szeretnél értesülni a legújabb anyagokról, ne felejts el feliratkozni a Meknetis YouTube-csatornájára). 

Épp ezért, talán egy kis büszkeséggel mondhatom azt, hogy nekünk is meghatározó szerepünk volt a hazai mágneshorgászat felvirágoztatásában, és abban, hogy egyáltalán az emberek megismerjék, és megszeressék ezt a remek kis időtöltést. 

Remélem neked is átjött a “flow” és előbb utóbb téged is beszippant a mágneshorgászat úgy, ahogyan minket is, annak idején. Amennyiben úgy érzed, még több tudásra szomjazol a témában, olvasd a blogunkat, ha pedig inkább vizuálisabb típus vagy, akkor nézd meg a csatornánkon található videóinkat. 

Érdekes Történetek

Ubi mágneshorgászat (1)
Interjú Jung László “Ubival” a mágneshorgászatról

Jung László, alias Ubi a TripMania YouTube-csatornájával lett ismert, több tízezer feliratkozója van. Imád BMX-ezni és különböző járgányokat építeni, de ami számunkra talán relevánsabb, hogy nagy mágneshorgász hírében is áll.