Barion Pixel

Interjú Kürtös Olivérrel a mágneshorgászatról

Olivér kezdőkép mágneshorgászat

Havi interjúnk második részében Kürtös Olivérrel beszélgettünk. (Az első részt, amiben Ubival diskuráltunk, a linkre kattintva tudjátok elérni.) Olivér szintén mágneshorgász, saját YouTube-csatornája is van, és már másfél éve nyomja az ipart, a megismerkedésünk is körülbelül erre tehető. 

Osszuk meg az olvasókkal röviden, hogyan kezdődött a kapcsolatunk, és a kapcsolatod a mágneshorgászattal.

Mivel Budapesten élek és hát ugye rengeteg a jó horgászhely, adta magát a dolog, hogy valami ehhez kapcsolódó hobbit keressek magamnak. Szembejött velem néhány videó, ahol mágneshorgászattal foglalkoznak, és nagyon megtetszett, így én is beszereztem egyet – természetesen tőletek. Olyan mágnest kerestem ami tényleg annyit tart, amennyi fel van tüntetve az adatlapon is.  

Már épp meg akartam rendelni az első 300 kg-os mágnes szettet, de láttam hogy lesz egy rendezvény, a FeHoVa a HungExpón, ahol ti is kint voltatok, így egyenesen tőletek tudtam beszerezni. 

Olivér Fehova mágneshorgászat

Megérte várni rá, viszont egy hónap után úgy éreztem, hogy nekem ez kevés, úgyhogy lecseréltem egy 380-asra. 

Mi volt a legnagyobb, és mi a legfurcsább fogásod?

A legnagyobb fogás az Újpesti-öbölben volt, nagyjából egy éve. Egy nagyjából 100-110 kilós vassal küszködtünk az egyik barátommal. Jó két órás szenvedés volt, mire végre kijött, de utána örültünk neki, mint majom a farkának. 🙂

Ide egyébként gyakran visszajárok, mindig fogunk valami érdekeset. Habár amikor másfél éve elkezdtem, akkor még nem volt ennyire felkapott a mágneshorgászat, és sokkal több minden akadt a horgomra. De hát elég nagy a Duna, szóval mindenkinek jut valami. 

Pár hete egyébként kijött az egyik ilyen kedvenc helyemről egy huszárkard markolata, vagy legalábbis ami megmaradt belőle, és mondhatom marha jól néz ki!

Olivér huszárkard mágneshorgászat

Fogtam töltényeket, fegyvereket is, amiket leadtam a rendőrségen.

  • Olivér pisztoly mágneshorgászat
  • Olivér pisztoly mágneshorgászat 2
  • Olivér pisztoly mágneshorgászat 3
  • Olivér pisztoly mágneshorgászat 4

A legújabb gyűjtésem, amiről még nincs videó, az egy Pepsi automata – Nagylac barátom szerint a logó alapján 60-as évekbeli lehet. Ennek most nagyon örülök, le is fogom tisztítani, és úgy tervezem, hogy eladom majd.

Olivér italautomata mágneshorgászat

Jártam egyébként már Győrben is, a Rába Kettős hídnál is, ahol tök kellemes élményem volt. Miután látták, hogy mindenfélét, köztük egy bringát is kihúzunk a vízből, egyre több ember gyűlt körénk, és a végén már voltunk vagy harmincan. Mindenki drukkolt és ujjongott, amikor kijött egy-egy fogás. Ebből is látszik szerintem, hogy a mágneshorgászat összehozza az embereket.

Jut eszembe, részt vettél a mágneshorgász versenyünkön is, igaz?

Aha, nagyon szuper kis közösség gyűlt ott össze. Már a nyitás előtt tobzódtak az emberek a bejáratnál, és csak jöttek és jöttek… fenomenális volt. A csoportos versenyen vettünk részt, mondjuk dobogós helyezést nem értünk el, mert egy sisakot – ami 50 pontot ért – nem sikerült kihalászni. Szegényke, a mai napig ott van valahol magányosan, a tó mélyén.

Olivér verseny mágneshorgászat

És mit csinálsz a cuccokkal, hulladékkal amit kifogtál?

A barátokkal vödörbe szoktuk gyűjteni a szemetet és a nap végén kidobjuk a szemetesbe, vagy letesszük a szemetes mellé, ha annyira tele van. Ha pedig olyan tárgyat fogunk ki, amiben látunk fantáziát, akkor azt megtartjuk. Nekem is van egy szép kis gyűjteményem otthon, mindenféle rozsdás cuccal. Vannak nagyon szép fegyvermarkolatok is, amiket megtisztítottam. 

Viszont fogtam egy – valószínűleg – arany gyűrűt is, ami ott virít a polcom közepén. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy belógattam a varázsbotomat és hopp, kijött egy aranygyűrű, mert ilyen a mesében sincs. Sőt, törmelékkel együtt jött ki, úgyhogy valószínűleg valaki, aki bedobta a sittet, véletlenül beleejthette. Tök jól néz ki, hogy a sok szürke dolog között ott fénylik. Lehet, hogy majd szegényebb napjaimon beviszem a zaciba… 😀 

Természetesen ha fegyvert, vagy bármilyen lőszert fogunk, az jelentjük a helyi őrsön, és leadjuk a rendőröknek.

Van egyébként favorit mágnesed? Ha igen, melyik?

Persze, hogy van! Sőt, most érkeztek meg az új mágnesek amik nagyon jól tapadnak. Az új, jelenlegi kedvencem a Kráken 330-as mágnes, de emellett sincs elfelejtve az egyik kedvencem, a kétoldalas 888-as, és a 910-es mágnesem. Hogy is tehetném, hiszen ők is nagyon szép vasakat hoztak már felszínre.?

Olivér Krakken mágneshorgászat

És milyen mágnest, milyen szettet ajánlanál kezdőknek?

Én elsőkörben mindenféleképpen csakis kétoldalas mágnest javasolnék, amiből szerencsére van nálatok bőven választék!

Mit mondanál azoknak, akik még csak szemeznek a mágnesezéssel, miért kezdjék el ezt a hobbit?

Iszonyat mennyiségű vasat ki lehet kiszedni a vízből. Ezzel egyrészt megtisztítod a hulladéktól a folyókat, tavakat, másrészt pedig vannak a fogások közt nagyon értékesek is! A mágneseim ára már vagy százszor megtérült. Viszont többször is találkoztam olyannal, hogy a mágneshorgászok otthagyták a szemetet a vízparton. Ahol lehet, elmondom hogy vigyázzunk a környezetre, és ne zavarjuk a horgászokat se. Kérlek titeket, ne járassuk le a mágneshorgász-közösséget ilyenekkel.

Érdekes Történetek

Ubi mágneshorgászat (1)
Interjú Jung László “Ubival” a mágneshorgászatról

Jung László, alias Ubi a TripMania YouTube-csatornájával lett ismert, több tízezer feliratkozója van. Imád BMX-ezni és különböző járgányokat építeni, de ami számunkra talán relevánsabb, hogy nagy mágneshorgász hírében is áll.