Barion Pixel

Hogyan találd meg az ideális mágneshorgász helyszínt?

mágneshorgász helyek (1)

Szerencsére egyre több mágneshorgász van itthon. Bár nem számoltuk meg egyenként – a nem hivatalos adatok alapján nagyjából 15 ezren vagyunk. Azonban üröm az örömben, hogy a mágneshorgászok számának növekedésével egyenesen arányosan csökken a jó kapást biztosító területek száma. Mivel a legtöbb, ismert helyet már lehorgászták, gyakran csípünk el például olyan beszélgetésfoszlányokat, mint: 

“Van egy jó helyed?”

“Ti hova jártok mágneshorgászni? Teljesen kifogytam az ötletekből…”

Ilyenkor persze mindig jót mosolygunk magunkban, hiszen mi is csomószor feltettük már magunknak és a mágneshorgász-cimboráknak ezeket a kérdéseket. 

Viszont a rutin, az évek és a szakma szeretete megtanított minket “másképp gondolkodni”. Ezt a fifikát próbáljuk meg most átadni nektek, ebben a cikkben. Ígérjük, hogy segítünk átkapcsolni az agyadat, ezzel a tapasztalattal felvértezve pedig te is szuper mágneshorgász lelőhelyeket találhatsz majd.

Általános tippek, és tanácsok a legjobb mágneshorgász helyszín kiválasztásához

Picit érdemes talán bővebben is kifejteni, hogy mit is értünk “az agy átkapcsolása” alatt. Nem valamiféle tömeges hipnózisról van szó… Ehhez sokkal inkább egy nagy adag empátia, beleérző képesség szükséges. Ahhoz ugyanis, hogy megtalálhasd a legjobb mágneshorgász helyszíneket, más emberek agyával kell gondolkozod, és el kell képzelned magad különböző szerepekben. Picit olyan ez, mint egy drámakurzus kezdőknek anyag, csak annál talán némileg egyszerűbb.

mágneshorgász helyek 2

#1 Gondolkozz rabló aggyal

“Rablóból lesz a legjobb pandúr” -tartja a mondás. 

De hogy jön ez ide? Mágneshorgászat közben nem ritka, hogy egy olyan fegyver, széf vagy töltény akad a horgunkra, ami egy-egy bűntényhez kapcsolódik. Cziráki Gyula – akinek az élménybeszámolóját a Bulldogról nemrég publikáltuk – például egy olyan széfet fogott, aminek egy több millió forintos rabláshoz volt köze.

És hogyan akadhat a te horgodra is ilyen fogás? Ehhez bizony rabló aggyal kell gondolkoznod. Ha ellopnál egy több millió forintot rejtő széfet, akkor valószínűleg az első utad egy, a bűntény helyszínéhez legközelebb eső tóhoz, folyóhoz vagy kúthoz vezetne.  Hídról például kisebb eséllyel dobnak le széfet, mivel rendszerint nagy az átmenő forgalom, hangosan csobban a vízbe, és nagyon kockázatos lenne. Ráadásul a hidaknál sok esetben térfigyelő kamera is van a közelben. 

Tehát egy olyan kivilágítatlan helyet keresnek, ami távolabb esik a parkoktól, lehetőleg benőtte a nád, és nincs a közelben biztonsági kamera – így mágneshorgászként ilyen helyeken akár fegyvert, töltényeket, széfeket is lehet találni. Egyébként, ha ilyen tárgyakra bukkannál, jogszabályi kötelezettségeid vannak, mindenképp értesítsd a helyi rendőrséget. Könnyen lehet, hogy épp a te segítségeddel oldanak meg egy addig rejtélyes bűnügyet.

mágneshorgász helyek 4

#2 “Gondolkozz részegen”

Előfordult már, hogy a féktelen buli hevében elkötöttetek egy bevásárlókocsit, és Jackassesen a vízbe hajtottatok vele?  Ha veled nem is, de mással bizony megesik, hogy a kelleténél picit jobban “elázik”.  Részegen bizony az ember csinál hülyeségeket, és kukát-, biciklit-, miegymást dobál a vízbe. Épp ezért figyeld meg, hogy a partszakasz közelében van-e valamilyen szórakozóhely, kocsma, vagy park, ahol a fiatalok bandáznak. 

Ha igen, akkor érdemes vasárnap meglátogatni ezeket a helyeket, hiszen könnyen lehet, hogy egy húzós hétvége után valódi kincsekre bukkansz.  Mi is rendszeresen találunk szemetest, bevásárlókocsit a stégeken, vagy a hidakról mágneshorgászva – de olyan is előfordult már, hogy egy motor akadt a horgunkra.

#3 A balszerencse áradása

Szelfizés közben leeső telefonok, zsebből kieső zsebkések, fejről rakétaként lerepülő napszemüvegek… Szinte mindenkinek van egy ilyen, vagy ehhez hasonló sztorija, amivel fel tudja dobni a vasárnapi családi ebédeket. A hidakról nézelődés közben rengeteg tárgy a mélybe hullhat, így érdemes átpásztázni a vizet a mágneseddel.  De a horgászstégek is kiváló helyek lehetnek, mivel a pecások véletlenül beejthetnek botokat, hálókat vagy épp vödröket a folyóba, tóba.

Milyen mágneshorgász helyeket választanánk mi?

Érdemes az adott hely történelmével is tisztában lenni, hiszen egy-egy régebbi fontos csata helyszíne nagyon sok kincset rejthet. De hol, és hogyan érdemes kezdeni a kutatást?

Irány a legközelebbi söntés

Minden helynek megvan a maga legendája, olyan amit sehol máshol nem tudhatsz meg, csak a helyiektől. Az ember pedig leginkább akkor szeret beszélni, ha sokat iszik, szóval érdemes meglátogatni a helyi kocsmát, és kérdezősködni.  Egy-egy régi elrejtett fegyver, elfelejtett bűnesetek, családi kincsek… nem is gondolnád, mennyi titok van egy-egy közösség életében. Érdeklődj, légy kedves, és keresd az időseket – ők ugyanis nemcsak szívesen beszélgetnek, de nagy titkok tudói is.

Ráadásul ezek az infók nincsenek fent a neten, így nagyobb eséllyel lesz sikeres kapásod, mintha a “10 legnépszerűbb mágneshorgász-hely” című cikk után meglátogatnád valamelyik helyszínt. Apropó, a net! Fantasztikus programokat találni, amik segítségével a Google Mapsszel kombinálva valódi Indiana Jonesnak érezheted magad.

Mágneshorgász helyek 3

Hasznos programok a kutatáshoz 

Az egyik ilyen a Mapire nevezetű program, ami történelmi térképészeti felméréseket mutat be. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, egy történelem iránt érdeklődő számára: régi, Trianoni-idők előtti Magyarország-térkép, az összes község térképe, és Európa-térkép is. Ezzel önmagában nem megyünk annyira sokra, azonban nagyon jól lehet kombinálni a roncskutatok.hu weboldalon található infókkal. Itt többek között régi helyszínekről találhatsz feljegyzéseket, irattári dokumentumokat vagy akár kész nyomozások eredményeit. 

Ezen feljegyzések alapján, valamint a mapire és a Google Maps kombinálásával ha nem is tűpontosan, de azért nagyságrendileg meghatározható egy-egy régi csata helyszíne. Ha pedig tó is van a közelben, akkor nem csak túrázni érdemes – vigyél magaddal egy mágneshorgász felszerelést is. 

Amiről még érdemes szót ejteni: a kutak

A kutakat nem véletlenül hagytuk a cikk végére. Bár kevesen gondolnak rá, az udvarok hátulján árválkodó (sokszor már egyébként gazzal benőtt) kút rengeteg kincset rejt. 

Ebbe egyrészt a “nem látszódik, jó lesz az” elv mentén szórták bele a régi, mezőgazdaságban is használt eszközöket – például a patkókat. Ráadásul az ‘56-os forradalom és szabadságharc után sokan egyszerűen a kutakba dobták a fegyvereket; mások pedig az örökségül rájuk hagyott házak padlásán található fegyverektől szabadultak meg ilyen módon. Érdemes tehát elhagyott kutakat, gémeskutak is felkeresni a kincsek reményében.

Összességében tehát a leginkább preferált helyeink: 

  • a hidak,
  • a stégek,
  • a kutak,
  • a mólók és hajókikötők,
  • a szórakozóhelyhez közeli vízpartok.

Nektek van valamilyen tuti helyetek? Mit ajánlanátok a többieknek, mi alapján keressenek? 

Érdekes Történetek

Ubi mágneshorgászat (1)
Interjú Jung László “Ubival” a mágneshorgászatról

Jung László, alias Ubi a TripMania YouTube-csatornájával lett ismert, több tízezer feliratkozója van. Imád BMX-ezni és különböző járgányokat építeni, de ami számunkra talán relevánsabb, hogy nagy mágneshorgász hírében is áll.